Detoxikace (očista) jater a žlučníku

Játra jsou orgánem trávicího systému, orgánem látkové výměny a orgánem krevního oběhu. Játra se podílí na přeměně sacharidů, bílkovin, tuků, minerálů, hormonů a vitamínů.  Tento orgán přispívá k celkové homeostaze (rovnovážné prostředí) těla.  Játra zneškodní obrovské množství látek, které ve velké míře v nich samotných zůstávají. Jsou velmi důležitým a nepostradatelným orgánem. Játra tvoří žluč, která se hromadí ve žlučníku. Žluč se podílí na střevním trávení.

„Slabá játra jsou hlavní příčinou narušující naše celkové zdraví“, říká uznávaný jogín Svami Šivananda

Tibetští léčitelé nazývají játra „nejstarší císařovna“.

V dnešní době je běžné, že člověk v 35 letech má játra velmi zanesená a díky tomu nefungují tak jak by měla. A to je pro tělo velmi destruktivní. A to nemusí být zrovna alkoholik. Stačí „normální běžný život s běžnými jídly“ a játra se velmi rychle zanesou škodlivinami.

 

Žlučové kameny

Onemocnění jater je často spojováno se žlučovými kameny. Každý 10-tý člověk má žlučové kameny. Jejich tvorba souvisí hlavně se stravou. Díky špatnému životnímu stylu stoupá koncentrace žluči až 20-ti násobně. Látky, které jsou v takovéto podobě, mohou vytvářet usazeniny. Krystalizuje cholesterol, bilirubin a vápník.

S játry jsou spojeny orgány, jako je hypofýza, štítná žláza a slinivka břišní. Tyto orgány, pokud ještě musí pomáhat játrům, když jsou nemocná, pak to velmi vysiluje i je.

Ženy trpí na žlučové kameny 6 x častěji než muži. Žlučové kameny jsou různého typu. Ve žlučníkovém měchýři mají okrouhlý tvar. Naopak žlučové kameny uvnitř jaterních chodbiček mají tvar větviček a představují úplně přesný odlitek žlučovodu.  V játrech, žlučových cestách a ve žlučníku můžeme najít tvrdé, bodavé, větvovité, černé pigmentové kameny.

Očistou se rozdrobí a vyjdou z těla v podobě „semínek“ a černého písku jako prach (velikost do 6 mm)

Ovlivňujte detoxikaci kvalitními proteiny! Nová e-kniha je pro Vás připravena.

banner na blog

Proč se v těle tvoří usazeniny typu žlučových kamenů?

–          zanesené tlusté střevo

–          přispívá k tomu strava – průměrný Čech jí nedostatek živých alkalických minerálních látek a vitamínů

–          sedavý způsob života

–          špatné dýchání (pohyby bránice pomáhají toku žluči ve žlučovodu a následně do dvanácterníku)

Jak funguje očista jater?

V prvé řadě potřebujeme silný prostředek pro vyhánění žluči. Léčitelé východních medicín zjistili, že vysoké dávky olivového oleje způsobují zkrácení žlučníku a maximální otevření všech žlučových cest. Velmi intenzivní vylučování žluči z jater je ovlivňováno kyselinou citronovou obsažené v citronové nebo limetkové šťávě. Ta se také podílí na rozpuštění tvrdých háčků, které žlučové kameny zadržují ve vývodech. Léčba teplem je nejlepší způsob pro snížení zánětů a chorobných stavů našich jater – proto budeme nahřívat oblast jater jak před procedurou tak při ní a následně i po vypití oleje a šťáv.

Kdy dělat očistné kůry?

Dle tradičné čínské medicíny je nejlépe dělat očistu jater na jaře (březen, duben) kdy je síla jater nejsilnější. Nejvhodnější je předtím podstoupit očistu střev.

Jak často dělat kůry?

Ze začátku je nejlépe dělat 3 kůry během měsíce, pak po dalším měsíci dát čtvrtou a po dvou měsících pátou. Další rok pouze 2. A následující stačí už jedna.

Co potřebuji k očistě jater a žlučníku

–          300 ml olivového oleje (extra panenského)

–          300 ml čerstvé citronové nebo limetkové šťávy

Postup při očistě jater:

1)      Dva dny před samotnou očistou nejím maso, uzeniny, sladkosti ani mléčné výrobky

2)      Den před samotnou očistou je vhodné začít pít zeleninové šťávy (nejlépe z mrkve, červené řepy, celeru a jablka)

3)      Večer (cca v 19 hod) před dnem čištění vypiju 200 ml zaječické kyselky

4)      Den očisty:

a)      Ráno na lačno vypiju 200 ml zaječické kyselky

b)      K snídani si dám lehčí stravu formou zeleninových šťáv, celozrnný chléb, tofu, zelenina

c)       Během dne relaxuji, snažím se mít pohodu, nestresuji se

d)      Dám si lehčí oběd, formou zeleniny, obilovin a kousku tempehu nebo tofu

e)      Od 15 hod se budu snažit být vleže, na pravém boku a nahřívat si pravou oblast pod hrudním košem (je to oblast jater, použiju    k tomu elektrickou nahřívací deku apod.)

f)       V 18 hod ještě vypiju 200 ml zaječické kyselky

g)      V 18:45 si připravím sklenici (cca 300 ml) extra panenského olivového oleje a 300 ml čerstvě vymačkané citrónové nebo limetkové šťávy. Ohřeji je na teplotu 30 až 35 stupňů Celsia.

h)      V 19 hod začíná samotná doba očisty. Ležím na podložce na pravém boku a pomalinku celou hodinu popíjím olej a šťávy. Vždy si dám 2 doušky (lžíce) oleje a 2 doušky šťávy. Pak dám 10 min pauzu a pak opakuji po celou hodinu, dokud nevypiju celý objem. Stále si nahřívám pravou oblast pod žebry.

i)        Max. ve 22 hod se snažím usnout.

j)        V noci mohu dostat průjem – což je normální. Začnou se vylučovat usazeniny z jater, žlučových cest i žlučníku.

k)      Ráno vypiju ještě 200 ml zaječické kyselky.

l)        Snídám cca 2 hodiny po vypití kyselky. Pro zklidnění trávicího traktu je vhodné si udělat rýži na sladko (nesolit) a spíše rozvařit. Celý den jíst spíše rýži a rozvařenou zeleninu.

m)    Velmi vhodné je dělat si další 3 dny čerstvé šťávy z červené řepy a jablka a k tomu jíst lehkou stravu. Druhý den po očistě již lze konzumovat trochu ryb.

Dlouhodobé posílení jater

–          Sprchování studenou vodou

–          Každý den si dělat zeleninové šťávy (červené řepa, jablko, mrkev, celer, brokolice, petržel)

–          Cviky na podporu jaterní činnosti

–          Omezovat maso, vyloučit uzeniny a sladkosti

–          Omezovat kávu

Shrnutí:

Na internetu najdete pro očistu jater obrovské množství různých detoxikačních výrobků, doplňků, čajů apod. Cenové relace se mnohdy pohybují od stovek po několik tisíců korun. Ale fungují?  Neříkám, že fungovat nemohou, ale jen se zamysleme.

Výše uvedená očistná technika je z řady východních medicín předávaných z generace na generaci již po dobu několika tisíců let. Je tedy léty prověřená.  Žádná jiná procedura nepomůže vyloučit žlučové kameny z jater, žlučových cest a žlučníku jako tato. A to je základem pro zdraví jater. A co dále. Nestojí skoro nic. Je to jen otázkou, udělat si jeden den čas a klid a pak vše příroda sama zařídí. Jak jednoduché.

Mějte báječný den.

Martin Škába

33,153 total views, 6 views today

Martin Škába

Je výživový specialista, kouč a propagátor zdravého životního stylu. Na tuto cestu ho přivedly jeho vlastní zdravotní problémy - a i proto se snaží pohlížet na životní styl jako na komplexní záležitost, která se neobejde bez znalostí z řady oborů.

Komentáře