Náhrady masa

 

Je pro naše tělo maso zdravé?

 

Před mnoha desetiletími se vyhlásilo, že pouze maso je zdrojem kvalitních bílkovin a vyváženého spektra aminokyselin. Tvrdilo se, že pokud si chceme udržet svalovou schránku silnou a tělo správně a zdravě fungující, je nutné konzumovat maso. Tento mýtus je naštěstí dnešními vědci uveden na takovou míru, kdy se už uznává, že i rostlinné bílkoviny dovedou nahradit maso.

 

Vždy tady budou dva tábory, jeden pro konzumaci masa a druhý zaměřený spíše na snižování konzumace masa.  Faktem je, že pokud se masa jí velké množství (stačí denně i více jak 300 g), pak dochází ke kumulaci ve střevech, ke vzniku velkého množství toxických metabolitů a celkové vyčerpávání organismu během trávení. Maso se komplikovaně rozkládá v našem trávicím traktu po dobu až 6-9 hodin někdy i více. Rostlinné bílkoviny jako sojové deriváty (tofu, tempeh), luštěniny (čočka, cizrna, fazole), ořechy a zrna jsou lehce stravitelné, nezatěžují tělo a dodávají kvalitní bílkoviny. Rostlinné bílkoviny nemají anabolický (růstový) efekt, mají antikatabolický (ochraňující naší svalovou hmotu). Pokud nejsme kulturisti, svalový nárůst není potřeba. Ale vše je otázkou pohledu.

 

Každý si musí udělat názor sám. Já jsem zastáncem vyváženosti. Uvedeme si několik faktů ohledně konzumace masa.

 

Konzumace velkého množství masa a rakovina tlustého střeva. Má to souvislost?

 

Průměrný Čech zkonzumuje kolem 85 kg masa za rok. Nejvíce je oblíbené vepřové maso, drůbeží hlavně kuřecí a následuje hovězí. Konzumace kuřecího masa stoupla za posledních deset let dvojnásobně a za posledních 60 let 13násobně na dnešních cca 27 kg za rok.

 

Česká republika je první na světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku. Lékaři se shodují, že jeden z obrovských vlivů je nadměrná konzumace masa, živočišných tuků a nedostatku vlákniny (ovoce, zelenina, zrna) ve stravě. Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhým nejčastějším nádorem po rakovině plic u mužů a rakoviny prsu u žen. Tyto fakta tady neuvádíme, abyste se stali vegetariány nebo rovnou vegany. Chceme vám rozšířit pohledy a navést k zamyšlení.

 

Maso a detoxikace. Jde to dohromady?

 

Mnoho oborníků z řad lékařů alternativní medicíny, výživových poradců, specialistů na detoxikace těla vám potvrdí, že pokud chceme tělo dlouhodobě zbavovat toxinů a jedů, je potřeba jako součást detoxikace i snižovat konzumaci masa.

 

Mohu občas něčím maso nahradit?

 

To je dobrá otázka. Ano, maso je možné nahradit různými zdroji. Nechceme vás navést k úplnému vyloučení masa z vašeho jídelníčku, ale rádi bychom vám ukázali, že existuje mnoho kvalitních, zdravých a chutných alternací masa.

 

 

Goody foody řízek (Chicken style) 210 g

           

Goody Foody je společnost, která představuje řadu bezmasých výrobků, které zpestří Váš jídelníček.  Jsou rostlinného původu, svým vzhledem připomínají masové výrobky.

Jsou ochuceny přírodními kořeními, extrakty a ochucovadly bez použití konzervačních látek a syntetických barev. Přirozeně neobsahují cholesterol.

 

Složení: rostlinné bílkoviny (sójová, pšeničná), ryžová mouka, rostlinná vláknina, sójová mouka, pšeničný škrob, vaječný bílek, syrovátka sušená, voda, rostlinný olej, laktóza, jedlá sůl, kvasnicový extrakt, sladový výtěžek, kvasný ocet líhový, aróma, česnek sušený, zázvor sušený, pepř

Výživová hodnota na 100g výrobku:

energetická hodnota 835 kJ = 199,4 kcal
bílkoviny 20,9 g
sacharidy 18,0 g
– z toho cukry 5,8 g
tuky 4,7 g
– z toho nasýtené mastné kyseliny 1,6 g
cholesterol 0 g
vláknina 4,7 g

 

Beef steak chlazený 210g Goody Foody

 

Složení: rostlinné bílkoviny (sójová, pšeničná), ryžová mouka, rostlinná vláknina, sójová mouka, pšeničný škrob, obalovací strouhanková směs (pšeničná mouka, voda, kvasnice, jedlá sůl, kořeniny), vaječný bílek, syrovátka sušená, voda, rostlinný olej, laktóza, jedlá sůl, kvasnicový extrakt, sladový výtěžek, kvasný ocet líhový, aróma, česnek sušený, zázvor sušený, pepř

Výživová hodnota na 100g výrobku:

energetická hodnota 1049 kJ = 250,5 kcal
bílkoviny 19,5 g
sacharidy 9,7 g
– z toho cukry 3,7 g
tuky 15,0 g
– z toho nasýtené mastné kyseliny 2,2 g
cholesterol 0 g
vláknina 5,2 g

 

Beef nudličky chlazený 210g Goody Foody

Medailonky se zeleninou GoodyFoody

Šmakoun přírodní

Šmakoun, neboli vaječný steak je vyroben z vaječného bílku unikátní technologií, která umožňuje přidávat jak další výživově prospěšné látky (vláknina, mastné kyseliny) tak látky chuťové, tedy různé koření. Je to skvělá a zdravá alternace masa.

Složení:

 

Bílkoviny 11,8 g

Sacharidy 0,3 g

Tuky 0,2 g ¨

Vlákniny 0,6 g

Cholesterol 1 mg

 

 

ROBI

plátky

 

 

 

Jedná se o speciálně připravenou směs rostlinných bílkovin, která se podílem bílkovin, konzistencí, vzhledem a chutí vyrovná masu a může ho plně nahradit, jak z hlediska nutričního, tak z hlediska kulinářského.

 

 

 

Robi maso lze zpracovávat podobně jako maso z jatečných zvířat, vařením, smažením, pečením, grilováním, ale i za studena do salátů nebo pomazánek atd.

 

 

 

Složení: směs rostlinných bílkovin, červená řepa, voda, sůl, přírodní barvivo: HEM – 3595 – 30.4.04 – 11597.

 

 

 

Složení rostlinného masa ROBI:

 

Bílkoviny 20,80g
Sacharidy 10,76g
Tuky 0,03g
Sůl 0,78g
Voda 64,8-68,4%
Sušina 31,6-35,2%
Minerální látky 1,11 – 1,45%
Energetická hodnota 523 kJ/100 / 125kcal/100g

 

 

 

Robi nudličky

 

Robi sekaná

 

Tempeh (uzený nebo smažený)

 

Tempeh, neboli fermentovaný sojový sýr nebo steak. Vzniká tak, že se do sojových bobů přidává houba Rhizopus a tím se vytvoří kompaktní plátek. Fermentací tempehu vznikají přírodní antibiotické látky, které zvyšují odolnost organismu vůči infekcím.

 

Tempeh je ze sojových výrobků nejzdravější a má velmi dobrou ořechovou chuť.

 

Tempeh také patří mezi 150 nejzdravějších potravin na světě.

 

Obsahuje kvalitní bílkoviny a tzv. saponiny a isoflavony, které mají prokázané antirakovinné účinky. Chrání také před rakovinou tlustého střeva. Mimo jiné obsahuje i vysoké množství vápníku a vit skupiny B.

 

Tempeh v úpravě uzený nebo smažený můžete konzumovat za studena.

 

Složení Tempehu:

 

Bílkoviny 20,3g
Sacharidy 11,2g
Tuky 15,4g

 

 

 

Tempeh natural

 

Tempeh natural je nejvhodnější upravovat na pánvi nebo grilováním. Možno připravovat formou nudliček nebo jako plátky.

 

Šmakoun = Shmaky

 

Shmaky/Eggcheeseje unikátní proteinový produkt vyrobený z vaječných bílků.

 

Shmaky/Eggcheese je vyráběn speciální technologií, při které se vaječné bílky lisují a tak vzniká kvalitní protein. Dokáže ve stravě zcela nahradit maso. Má neutrální chuť a velmi dobře vstřebává koření a chutě z jiných přísad.

 

Složení:

 

Bílkoviny 11,8 g Sacharidy 0,3 g Tuky 0,2 g Vlákniny 0,6 g Cholesterol 1 mg

 

Tofu

 

 

 

Tofu je potravina vyráběná srážením sojového mléka se sádrou nebo mořskou solí nigari.

 

Tofu obsahuje vysoký podíl dobře stravitelných bílkovin, prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Také se v tofu ukrývají vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík.  Sója dále obsahuje velmi diskutované fytoestrogeny, které mají schopnost upravovat u lidí hormonální nerovnováhu.

 

Složení : Obsah živin ve 100 gramech tofu: – Energetická hodnota: 471 kJ / 112 kcal – Bílkoviny: 15,5 g – Tuky: 2,4 g – Sacharidy: 6,9 g

 

Vaječný nářez

 

Vaječný nářez je směs vaječných bílků a různého druhu zeleniny. Vhodný jak pro svačinu tak lehkou večeři.

 

 

 

Složení:

 

zelenina 40%, voda, rostlinný olej, kukuř. škrob, sušený vaječný bílek 5%, mořská sůl, sój. omáčka kikkoman, koření

 

 

Bílkoviny: 6,51g

 

Sacharidy: 0,5g Tuky: 15,7g

 

 

Zeleninový karbanátek

 

 

 

Zeleninový hamburger se skládá z domácí zeleniny a koření, kombinovaný s hodnotným prosem a šťavnatým tofu.

 

Složení: voda, sójové otruby 19%, slunečnicový olej 10%, mrkev 7%, celer 7%, cibule 7%, proso 6%, drcená pšenice 4%, hrách 3%, kedlubna 3%, tofu, ovesné vločky, česneková pasta, zeleninový bujón, petržel, majoránka

 

Bílkoviny: 5,2 g

 

Sacharidy: 14,7 g

 

Tuky: 3,5 g

 

Tofu burger Veto

 

Tofu burger je ochucený a krátce osmažený plátek přírodního tofu. Během smažení se ještě zpevní jeho konzistence a v ústech díky tomu a ochucení připomíná plátek masa. Tofu burger můžeme použít spolu se zeleninou a omáčkou do žemle a připravit chutný vegetariánský burger.

 

Složení:

 

tofu ( soja, nigari ), rostlinný olej, shoyu, sušený česnek, koření, sůl, barvivo karamel.

 

Bílkoviny: 20,0g

 

Sacharidy: 3,0g

 

Medailonky s brokolicí Veto

 

Jedno balení tohoto výrobku obsahuje 12ks malých šťavnatých karbanátků s příjemnou masitou chutí a kousky brokolice. Základní surovinou pro medailonky je sójový texturát, který dává výrobku šťavnatost a příjemný zkus, medailonky jsou předsmažené.

 

Složení:

 

extrudovaná sója, tofu (sója, nigari), brokolice 12,5%, ovesné vločky, vaječná bílkovina, rostlinný olej, koření, sůl

 

 

 

Klaso kostky

 

 

 

Klaso je směs rostlinných, převážně obilných bílkovin. Klaso výrobky mají vysoký obsah bílkovin (stejný jako maso) a současně zanedbatelný obsah tuků, které navíc neobsahují špatný LDL cholesterol.

 

Klaso řízek

 

 

 

Klaso sekaná

 

Klaso lahůdkové

 

Seitan

 

Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Pšenice obsahuje asi 10% bílkovin. Lepek ve spojení se škrobem je pro náš trávící systém poněkud problematický. Pokud jej ale upravíme jako bílkovinný koncentrát – nazvaný seitan, jeho trávení probíhá převážně v žaludku. Takto upravený lepek je velmi výživný a snadno stravitelný.

 

Ďobáčky Kalma

 

Složení :

 

Bílkoviny: 14,8g

 

Sacharidy: 5,8g

 

Tuky: 15,4g

 

 

 

Sojová sekaná Kalma

 

Složení:

 

soja, voda, pasterizovaný vaječný bílek, sušená cibule, částečně ztužené rostlinné tuky a oleje, česnek,instantní rýžová mouka, bramborový škrob, směs koření, mořská sůl

 

Bílkoviny: 12,3g

 

Sacharidy: 9,97g

 

Tuky: 12,4g

 

Sojové párky Kalma

 

Složení:

 

 

 

voda, olej, soja (10,4%), pšenice, sůl, koření, přírodní aromata, kukuřičný škrob

 

 

 

Bílkoviny:17,8g

 

Sacharidy:6,8g

 

Tuky:8,9g

 

 

 

Baltic steak

Salve Natura

 

Baltic steak je velmi šťavnatý a svou chutí připomíná uzenou rybu. Je vhodný pro přípravu různých druhů jídel v teplé i studené kuchyni.

 

Složení: voda, pšeničný lepek, kukuřičný škrob, rostlinný olej, sojová bílkovina, přírodní barvivo fermenta, sůl, koření

 

 

 

Bílkoviny: 24,9 g

 

Sacharidy: 6,26g

 

Tuky: 16,9 g

 

Tlačenka classic Salve Natura

 

 

Tlačenky classic a racio naprosto věrohodně zastoupí tradiční tlačenky v bezmasém jídelníčku.

 

Bílkoviny: 6,8 g

 

Sacharidy: 5,32g

 

Tuky: 3,97 g

 

Vegetburger Salve Natura

 

 

Vegetburger je vhodný nejen jako zdravá alternativa hamburgerů, ale je rovněž výborný k hrachové kaši.

 

Bílkoviny: 24,9 g

 

Sacharidy: 6,26g

 

Tuky: 16,9 g

 

Horal steak  Salve Natura

 

 

 

 Autor : Martin Škába, 25.5.2013

 

15,480 total views, 8 views today

Martin Škába

Je výživový specialista, kouč a propagátor zdravého životního stylu. Na tuto cestu ho přivedly jeho vlastní zdravotní problémy - a i proto se snaží pohlížet na životní styl jako na komplexní záležitost, která se neobejde bez znalostí z řady oborů.

Komentáře