Proč jíst superpotraviny neboli superfoods?

Velmi známá pravda týkající se vitality a zdraví je v tom, že máme mít širokou skladbu potravin ve svém denním jídelníčku. Potraviny, které se dají pořídit na českém trhu, se dají rozdělit na ty, které spíše tělu škodí z důvodu velkému zpracování, přidání škodlivých aditiv, cukrů, tuků, barviv a sladidel. Na druhé straně existují i potraviny, které obsahují širokou škálu zdravých tuků, lehce stravitelných bílkovin, vlákniny, vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů. Příroda v těchto potravinách dokonale “namixovala” dané živiny v optimálních poměrech a proto je využitelnost těchto látek velmi vysoká a má to neskutečně vysokou uroveň pozitivního dopadu na naší vitalitu, imunitní system a celkové zdraví. Tyto živinami “nadupané” potraviny nazýváme superpotravinami. V dnešní uspěchané době plné stresu je doslova nezbytné mít tyto potraviny ve svém jídelníčku. Pojďme si některé z nich ukázat.

Syrovátkový protein od volně se pasoucích krav

Vybírejte syrovátkový koncentrát. Bez umělých sladidel. Zdrojem syrovátky by mělo být pouze mléko od krav volně se pasoucích v přírodě. Krávy by měly být krmeny potravou bez GMO, pesticidů a dalších různých chemikálií.

Syrovátková bílkovina obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.  Vysoce kvalitní syrovátkový protein má tyto benefity: podporuje váš imunitní systém, podporuje tvorbu energie těla, podporuje zdraví kloubů a svalů, podporuje zdraví střev a rozvoj střevních bakterií, podporuje svalovou sílu, vytrvalost a zotavení, chrání všechny buňky v těle prostřednictvím své antioxidační vlastnosti, podporuje optimální úroveň rychlosti metabolismu a spalování tuků vašeho těla.

Kvalitní syrovátka poskytuje všechny klíčové aminokyseliny pro výrobu glutathionu. Glutathion je jedním z nejsilnějších antioxidantů ve vašem těle.

Tento druh proteinu se dneska používá i v klinické léčbě. I při závažných civilizačních onemocněních.

Takto kvalitní syrovátkový protein je velmi těžké najít. Ale je skvělé, že na celosvětovém trhu existuje a vyrábí ho jeden velmi známý a vzdělaný lékař.

Konopný olej

Olej z konopného semínka je nejvyváženějším olejem na světě. Obsahuje nejpříznivější poměr 3:1 omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Omega- 3 je zde formou alfa-linolové kyseliny (ALA), kterou si tělo nedovede samo vytvořit a je nutné ji přijímat ve stravě. Omega-6 tvoří gama- linolová (GLA), kterou znáte z puplakového nebo brutnákového oleje. Omega-3 mastné kyseliny v konopí účinně snižují krevní tlak, přilnavost krevních destiček a hladinu fibrinogenu, což je klíčový factor aterosklerózy. Tento olej patří jen do studené kuchyně a musí se skladovat v chladničce.

Kysané zelí

Kysané zelí je typickou superpotravinou hlavně v ćeské lokalitě. Kysané zelí (a jakákoliv jiná kvašená zelenina jako kimči nebo pickles) obsahuje tzv. probiotické kultury. Tedy se řadí se mezi tzv. PROBIOTIKA. Tyto látky produkují kyselinu mléčnou a ta podporuje vstřebávání vápníku a železa. Probiotika dale vyživují buňky tlustého střeva a tlumí růst patogenních baktérií. Vaše střevní bakterie jsou aktivní a nedílnou součástí vašeho těla, a jako takové jsou silně závislé na vaší stravě a vašemu životnímu stylu. Lékaři se shodují, že zdravý trávicí trakt je základem zdraví. Nazývají střevní trakt jako tzv. enterální mozek.

Konopný protein RAW

Nativní protein v kvalitě „raw“, izolovaný za studena z konopných semínek je plnohodnotná, vysoce využitelná bílkovina rostlinného původu, včetně kompletního spektra všech deseti důležitých esenciálních aminokyselin. Konopný protein obsahuje přes 10% nenasycených mastných kyselin, z toho tvoří 2,3% omega- 3, 7,4% omega- 6, 1,5% omega- 9 nenasycené mastné kyseliny. Pravidelná konzumace omega-3-nenasycených mastných kyselin, optimalizuje pozitivním směrem působení a využití omega-6-nenasycených mastných kyselin a dochází tak ke vzájemnému synergickému účinku (tvorba „dobrých“ prostaglandinů). To má obrovský vliv na protizánětlivé mechanismy v těle.  Protein obsahuje přes 20% vlákniny. Vláknina je důležitou složkou pro kvalitu trávení, peristaltiku a samočistící schopnost trávicího traktu. Nativní konopný protein je také bohatý na přirozený obsah vitamínů A, B1, B2, B3, B6, C, D a E. Dále obsahuje vysoký podíl antioxidantů, vápníku, hořčíku, zinku a železa. Bílkoviny 47 %, Sacharidy 15 %, Vláknina 21%, Tuky 13 %.

Kustovnice čínská (goji)

Plody Kustovnice čínské neboli Goji jsou po dlouhou dobu součástí tradiční čínské medicíny. Plody kustovnice čínské příznivě harmonizují činnost jater a ledvin, posilují imunitu organismu, zlepšují krvetvorbu a  mají vliv na snižováníkrevního tlaku. Mezi další účinky patří posílení zdraku, proto jsou ideální svačinou pro všechny, kdo pracují s počítačem. V neposlední řadě plody kustovnice působí antibakteriálně, mohou mít vliv na snižení rizika rakoviny, pomáhají při cukrovce a bolestech kloubů.

Celozrnný žitný kváskový chléb

Díky použití výhradně pravého žitného kvásku a tradiční pekárenské technologie výroby se jedná o pečivo s vynikajícími parametry stravitelnosti. Moderní „rychlené“ chleby založené na zkrácené fermentaci (např. použitím pekařského droždí, moderních „startovacích“ pekařských směsí apod.) negativně ovlivní nejen organoleptické vlastnosti (především chuť a vůni), ale zásadním způsobem zhorší i stravitelnost a výsledný nutriční potenciál!

Použití pravého kvásku a dlouhé doby kynutí snižuje obsah antinutričních látek, které jsou jinak pro celozrnnou žitnou mouku charakteristické. Hodně diskutovaný je zejména vysoký obsah „škodlivého“ fytinu. Působením přirozeného mléčného kvašení dochází k částečnému rozložení fytinu, ale také k „předtrávení“ škrobu, takže žitný chléb je pak lépe stravitelný.

Protože se jedná o celozrnný chléb s vitálním kváskem, nehrozí ani při jeho pravidelné konzumaci vznik střevní dysbiózy, jako je tomu u „rychlených“ celozrnných chlebů.  Ty jsou pro pravidelnou konzumaci naopak nevhodné, což je dáno právě horšími parametry stavitelnosti.

Tento postup má mimo jiné pozitivní vliv i na přirozeně vyšší trvanlivost pečiva. Správně upečený kváskový chléb, pokud je správně skladovaný, vydrží i celý týden. Při přirozené fermentaci chlebové směsi totiž vznikají ochranné faktory, které následně v hotovém chlebu snižují riziko plesnivění.

Tím, že je chléb 100 % celozrnný, je cenným zdrojem celé řady důležitých živin. Obsahuje vysoké množství vlákniny, řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků a navíc má i mimořádně nízký glykemický index. Po jeho konzumaci tak nedochází k nežádoucím prudkým výkyvům hladiny krevní glykémie. Koncentrace cukru v krvi roste pozvolna a zátěž na slinivku není tak velká jako u „bílého“ pečiva. To je z dlouhodobého hlediska jeden z klíčových faktorů pro udržení dobrého zdraví.

Chléb, který se peče v profesionální peci s celou řadou patentovaných systémů, určených pro pečení velmi kvalitních řemeslných chlebů, je opravdu superpotravina. Tato pec má výbornou teplotní stabilitu nutnou pro zajištění optimální teplotní křivky, což je zvláště důležité právě u žitných řemeslných chlebů. Rovnoměrné pečení bez vysychání navíc zajištuje optimální mazovatění škrobu při tvorbě kůrky. Kromě lepších organoleptických vlastností se tak sníží i tvorba nežádoucích provozních kontaminantů, které se v největší koncentraci tvoří právě v chlebové kůrce (např. rizikový akrylamid).

Avokádo

Avokádo je skvělé ovoce s vysokým obsahem převážně mononenasycených tuků. Je to hlavně tzv. kyselina olejová, patřící do skupiny omega-9 mastných kyselin, jenž se ve velkém množství nachází také v olivovém oleji a ořechách. Avokádo obsahuje i velké množství látky beta-sisterol, která snižuje množtsví LDL cholesterol a ještě chrání prostatu. Mononenasycený tuk v avokádu má vliv na snižování výskytu rakoviny a cukrovky. Vysoký obsah luteinu, velmi silného antioxidantu patřící do skupiny karotenoidů, pomáhá chránit oči, srdce I kůži. Obsah vlákniny v avokádu je opět vysoký (cca 11- 17 %).

Zelené potraviny – zelený ječmen

Prášek je extrahován z čerstvého zeleného ječmene a obsahuje velké množství důležitých látek, proto je přirozeným zdrojem živin a fytoživin. Čerstvá tráva z ječmene se suší a zpracovává hned po sklizni. Má silné detoxikační účinky díky chlorofylu, dodává organismu energii a působí velmi příznivě na imunitní systém. Obsahuje B1, B5, B9, Draslík, Vápník, Chlorofyl, Beta- karoten. Obsah vlákniny kolem 55 %. Chemické složení Chlorofylu je téměř identické s naší červenou krevní látkou známou jako Hemoglobin (Hb). Hlavní funkcí hemoglobinu je transport kyslíku z plic do tkání a opačným směrem odstraňování oxidu uhličitého z tkání do plic.

Zelené potraviny – chlorella

Chlorella je sladkovodní řasa a právem se řadí k nejkomplexnějším potravinovým zdrojům na světě. Přirozeně obsahuje velký rozsah nutrientů a fytonutrientů. Má největší obsah chlorofylu ze všech rostlin na Zemi. Pposiluje vitalitu a pomáhá odstranit těžké kovy z těla. Obsahuje vit K, B1, B2, B3, B6, kyselina listová, Draslík, Fosfor, Železo, Měď, Mangan, Selen, Chlorofyl. Obsah vlákniny cca 15 % a cca 60 % bílkovin.

Zelené potraviny – spirulina

Spirulina je jednobuněčná řasa žijící ve sladkých vodách. Obsahuje železo, vitamíny A, K a B komlex. Je podstatným zdrojem vitamínu B12. obsahuje zhruba 60 % bílkovin, čímž může skvěle zastupovat maso a mléčné výrobky u vegetariánů a veganů. Dále má vysoký obsah karotenoidů, které mají antioxidační účinky. Je to potravina s nejvyšším obsahem betakarotenu, kterého obsahuje 10x více než mrkev. Betakaroten příznivě působí na zrak a zajišťuje ochranu před rakovinou.

Chia semínka

Chia neboli Salvia Hispanica je bylina rostoucí v Jižní Americe. Její semeno bylo důležitým zdrojem živin po staletí, obsahuje totiž optimální poměr živin. Semena Purasana jsou bez jakýchkoli aditiv a jsou vynikajícím zdrojem proteinů, sacharidů, antioxidantů, mastných kyselin a řady dalších prvků. Obrovsky ceněné jsou také jejich hydrofilní vlastnosti – dokážou na sebe navázat vodu o více než desetinásobku svého vlastního objemu, což je nedocenitelné zejména při sportu a fyzické námaze. Tělo je totiž vodou zásobováno postupně a nedochází tak k dehydrataci, navíc chia semena vytvoří po namočení lehce stravitelný gel, takže nezatěžují trávící systém a lze jej snadno přidat do jakéhokoli koktejlu, smoothie nebo pokrmu. Obsahují cca 20 % bílkovin, 33 % vlákniny, Vit E, B1, B3, Vápník, Fosfor, Hořčík, Měď, alfa-linolenová kyselina (ALA).

Dýňová semínka

Velmi důležitý je obsah látky tzv. beta-sisterol (pomahájící při léčbě hyperplazie prostaty), dale rostlinné fytosteroly pomáhající snižovat LDL cholesterol. Zajímavý je I obsah hořčíku, draslíku, fosforu, manganu, zinku a selenu.

Kokosový olej

Většinu kokosu tvoří nasycené tuky, tzv. triglyceridy se středním řetězcem (MCT). Hlavní složkou je kyselina laurová, která má antibakteriální, antimikrobiální a antivirové účinky. Tento olej je tak pozitivní por imunitné system, protože ničí streptokoky, stafylokoky, chlamydie, helicobacter pylori apod. U miminek, které dostávají stravu s kokosovým olejem, se zvyšuje vstřebávání vápníku, hořčíku a aminokyselin. Tento typ oleje má soilné antioxidační účinky. Olej je vhodný jak do teplé, tak i studené kuchyně.

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy

Šťávami dostáváte do těla velké množství vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů, aniž bychom tělo zatížili složitým trávením. Málokdo zvládne sníst denně 1 až 2 kg ovoce nebo zeleniny. Ale pomocí šťáv do svého organismu člověk dostane dané množtsví živin velmi jednoduše.

Kakaový prášek (nepražený)

Nepražené kakaové boby (Theobroma cacao), ošetřené pouze tradičními postupy šetrné fermentace a přírodním sušením na slunci si zachovávají široké spektrum nutričně cenných látek, od vitamínůminerálů, přes antioxidanty a neurotransmitery až po specifické stimulační látky. Kakaový prášek je považován za jeden z vůbec nejbohatších potravinových zdrojů hořčíku (cca 450mg/100g), zdrojem organické síry, chromu, zinku, vápníku, manganu a mědi. Dále je bohatým zdrojem draslíku a vlákniny (přes 20g/100g). Silná antioxidační aktivita nepraženého kakaového prášku pomáhá tělu navyšovat jeho antioxidační aktivitu a chrání ho tak před procesy stárnutí. Obsahují také stimulační látky s povzbuzujícími účinky (Theobromin, arginin, přírodní kofein), ale na rozdíl od energetických nápojů a kávy bez negativních důsledků. Díky vasodilatačním účinkům nedochází k zvyšování krevního tlaku ani negativnímu působení na centrální nervový systém. Kakaové boby jsou také přirozeným antidepresivem navozujícím dobrou náladu, pocity blaženosti a spokojenosti, včetně lehkých afrodisiakálních účinků.

Ořechy natural (jako mandle, kešu, para, lískové, vlašské makadamové)

Staré pořekadlo “jablko denně, lékařů méně” je v dnešní době stejně pravdivé jako v dobách dávno minulých. Možná by bylo vhodné jej rozšířit o ještě další radu a tou je “hrst oříšků”. Ořechy jsou plné zdravých tuků, hlavně tzv. mononenasycené. Tyto tuky pomáhají v prevenci kardio-vaskuláirních onemocněních. Očechy jsou bohaté na vápník, hořčík, selen (hlavně para ořechy), fosfor, měď, beta-sisterol (hlavně pekanové a lískové ořechy), vit B komplexu a vit E (hlavně arašídy).

Konopné mléko

Konopné mléko nabízí superčistou alternativu kravského mléka. Krémová, lahodná konzistence s oříškovou příchutí. Obsahuje velmi prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Dalším parametrem je nulový obsah cholesterolu, laktózy, všech známých alergenů, perfektní stravitelnost a nízký obsah nasycených mastných kyselin. Produkt je obohacen o vysoce využitelnou formu vápníku, jejímž zdrojem je mořská řasa, dále o aditivum vitamínu D (rostlinného původu, tedy D2). Mléko je bohaté na přirozený obsah vitamínů A, B1, B2, B3, B6, C a E. Dále obsahuje vysoký podíl antioxidantů, vápníku, hořčíku, zinku a železa.

Guarana

Guarana semínka plodí popínavá rostlina Paullinia cupana z oblasti Amazonie. Látka Guaranin, kterou semínka obsahují, je podobný kofeinu a v semenech této rostliny se vyskytuje zcela přirozeně. Největší rozdíl mezi kofeinem a guaraninem je v rychlosti vstřebávání – guaranin opouští tělo mnohem pomaleji, díky čemuž je povzbuzující účinek mnohem delší a rovnoměrnější. Obsahují značné množství kofeinu (guaraninu), zhruba 3 x více než u kávových zrn. Na rozdíl od kávy nezpůsobuje překyselení žaludku ani bušení srdce, nedráždí žaludeční sliznici a nezpůsobuje tzv. pálení žáhy. Guaranu bychom mohli nazvat elixírem života nebo kávou pro pacienty se žaludečními problémy.

Lucuma

Lucuma jsou plody stromu Pouteria Lucuma, který roste v Andách. Jeho ovoce je známo jako „Zlato Inků“. Je ideální alternativou k jiným sladidlům, má nízký glykemický index a zároveň lahodnou chuť. Obsahuje přirozeně se vyskytující cukry, B-vitamíny, minerály a fytonutrienty.

Lucuma je bohatá na pomalé sacharidy = ideální palivo pro tělo. Má přírodní sladkou chuť, žádné nezdravé cukry, ideální pro diabetiky. Nízký glykemický index, v Peru se používá jako dětská strava namísto brambor.

Accai berry

Hroznům podobné bobule acai rostou na březích Amazonky, kde se jim daří díky úrodné a na živiny bohaté půdě deštného pralesa. Jakmile dozrají, zpracují se na jemný fialový prášek. Jsou považovány za jeden z nejvýživnějších druhů ovoce na světě, který je přirozeným zdrojem řady živin, fytonutrientů a antioxidantů. Obsahuje vit E, Draslík, Vápník, Hořčík.

Karob

Karob je vyráběn mletím lusků stromu zvaného rohovník, pocházejícího ze Středozemí. Karob je známý též pod názvem svatojánský chléb. Neobsahuje laktózu, cholesterol, téměř žádný tuk a má vysoký obsah vlákniny. Obsahuje velké množství přírodních cukrů, takže je přirozeně sladký a pokrmy s ním není nutné tolik doslazovat.

Baobab

Baobab je strom široce rozšířený v savanách a sušších oblastech Afriky bývá také nazýván monkey-breed tree. Dosahuje výšky dvaceti metrů a je pro člověka po dlouhou dobu důležitým zdrojem živin. Plody se shromažďují s minimálním dopadem na životní prostředí, tvrdý vnější obal se naruší prasknutím a obsah je pak vyjmut.

Baobab je plný vitaminů, antioxidantů a minerálů. Obsahuje 6x více vitamínů než pomeranče, 6x více antioxidantů než černý rybíz, 2x více antioxidantů než bobule goji, 2x více vápníku než mléko, 6x více draslíku než banány, více železa než červené maso a více vláknin než jablka, meruňky a banány.

Je velmi výživný, rychle poskytuje pocit spokojenosti, je často používán jako součást nízkokalorické diety. Vhodný doplněk pro sportovní výživu nebo pro období únavy. Má lehce pikantní chuť se stopami karamelu a grepu. Ideální pro rozpuštění ve vodě, ovocné šťávě, smoothies, s jogurtem nebo snídaňovými cereáliemi. Lze zkombinovat s dortovými směsi, chleby, palačinkami nebo zákusky.

Maca

Maca je kořenová zelenina z And obsahující kvalitní rostlinný protein, fytonutrienty, vitamíny a minerály. Maca byla využívána v tradiční jihoamerické medicíně k podpoře imunitního systému, léčbě impotence, při menstruačních potížích, v menopause a má vliv na snižování chronické únavy. Obsahuje kolem 70 % sacharidů, 12 % bílkovin a 9 % vlákniny.

Camu camu

Camu Camu jsou červenofialové bobule ze stromu Myrciaria dubia, který roste v Amazonii v blízkosti vody a přirozeně obsahuje mnoho živin, vitamínu C a fytonutrientů. Prášek z těchto bobulí má zřetelnou, ostře kyselou citronová chuť, spíše suchou, dřevitou, s trochou exotického pozadí. Je ideální pro zintenzivnění jiné příchuti a jako přísada do smothiees.

Mesquite

Mesquite se používá nejčastěji formou prášku. Získává se drcením luskovitých plodů stromu zvaného naditec, rostoucí v jiho a středoamerické poušťi. Má vysoký obsah bílkovin  (kolem 14 %), sacharidů ( kolem 50 %) a vlákniny (kolem 25 %). Je bohatý na vápník, hořčík, fosfor, draslík, železo, zinek. Má nízký glykemický index a je vhodný i pro lidi z cukrovkou. Prášek mesquite je sladký s jemnou oříškovo-karamelovou příchutí.

Dovolil jsem si vám uvést několik velmi zajímavých potravin, které se opravdu vyplatí mít ve své kuchyni a pravidelně je konzumovat.

Přeji vám dobrou chuť 🙂

Váš Martin

31.8.2015

1,994 total views, 2 views today

Martin Škába

Je výživový specialista, kouč a propagátor zdravého životního stylu. Na tuto cestu ho přivedly jeho vlastní zdravotní problémy - a i proto se snaží pohlížet na životní styl jako na komplexní záležitost, která se neobejde bez znalostí z řady oborů.

Komentáře