Proteinovo-tuková tyčinka Wellness bar Kompava

Krásný den, milí přátelé,

 

v minulosti jsem uváděl několik článků o proteinových tyčinkách. Jak poznat zdravou proteinovou tyčinku a taky zda jsou vhodné pro hubnutí, pro nabírání svalové hmoty nebo jen tak jako doplněk jídel pro podporu vitality.

V roce 2014 jsem prováděl dokonce test tyčinek na trhu v ČR. V roce 2015 jsem uvedl článek o velmi zajímavé  tyčince  (dle nutričního složení) R-Bar od společnosti Reflex nutrition. Nyní, začátkem roku 2016, bych si dovolil poukázat na velmi zajímavý produkt odborníka na výživu a fungování metabolismu Dr. Vlado Zlatoše – proteinovo- tuková tyčinka Wellness bar Kompava.

V článku o novinkách z hlediska výživy pro rok 2016 se můžete dočíst, že vědci uvádí, že pokud chceme podporovat vitalitu a redukci tukových zásob, měli bychom držet poměr makroživin přibližně takto (S:B:T = 25:20:55).

Z toho vyplývá, že je potřeba ve stravě přidávat tuky. Ano, čtete správně. Konzumace tuků s omezením sacharidů má pozitivnější dopad na tělo než nízkotuková vysokosacharidová strava.

 

Nejnovější vědecké výzkumy poukazují, že by tuky ( nasycené a nenasycené ) měly tvořit 50- 85 % z celkového energetického příjmu ( dříve se uvádělo kolem 30 % ). Více podrobností najdete např. Na prestižním webu www.mercola.com.

 

Pro základní pohled je potřeba uvést, že bychom měli mít stravě zastoupeny jak nasycené tuky (tuky z masa, vnitřností, mléčných výrobků, vajec a kokosového tuku), tak i nenasycené tuky (semínka, ořechy, oleje jako konopný a lněný, “rybí tuk” (EPA a DHA) a krill olej (EPA a DHA plus astaxantin), kvalitní olivový olej s nízkou aciditou a peroxidovým číslem)

Jde o vzájemný poměr. Vědci doporučují navyšovat ve stravě hlavně nenasycené tuky. Ale pozor. Nasycený tuk, kterým je také kokosový tuk neomezujte. Na vše je potřeba se dívat z více úhlů pohledu. Má skvělý vliv na imunitní systém a mozek.

Pokud je potřeba mít správný poměr sacharidů, bílkovin a tuků v jednotlivých porcí jídla, pak je vhodné se take podívat na “alternaci normální stravy”. A tou může být take proteinová tyčinka.

 

Proteinovo- tuková  tyčinka Wellness Bar Kompava  a její složení:

wellness bar kompava-skaba.cz

Složení:

Bílkovinná směs 32,4% (syrovátkový proteinový koncentrát, mléčný proteinový koncentrát, vaječný izolát), polydextrosa (vláknina), oligofruktóza (vláknina), drcené mandle 14%, zvlhčovadlo: glycerol, mandlový olej, MCT tuk, kyselina mléčná, vanilkové aroma s lusky, přírodní smetanová aroma, sladidlo: glykosidy steviolu 0,02%.

 

Nutriční složení 100g   1 tyčinka ( 60g)
Energetická hodnota 1626,4 kJ(387,2 kcal) 975,84 kJ (232,3 kcal)
Bílkoviny

30 g

18 g

Sacharidy

16,1 g

9,7 g

z toho cukry

3,5 g

2,1 g

a polyoly

0,6 g

0,36 g

Tuky

17,7 g

10,6 g

Z toho nasýcené MK

7,9 g

4,7 g

Vláknina

24 g

14,4 g

Sůl

0,1 g

0,06 g

 

Mé doporučení :

Přátelé, pokud jste zastánci chutných a výživných svačin, případně někdy i náhrad obědů, doporučuji využít této tyčinky.

Pokud byste si chtěli ještě vice tyčinku obohatit, doporučuji si s ní také vychutnat avokádo (ovoce plné tuků, což je velmi pozitivní na postupné „přeprogramovávání“ metabolismu na spalování tuků) se zálivkou konopného oleje.

 

Přeji Vám dobrou chuť.

Váš Martin

1,792 total views, 2 views today

Martin Škába

Je výživový specialista, kouč a propagátor zdravého životního stylu. Na tuto cestu ho přivedly jeho vlastní zdravotní problémy - a i proto se snaží pohlížet na životní styl jako na komplexní záležitost, která se neobejde bez znalostí z řady oborů.

Komentáře